🌟 Zupa
Barszcz czerwony z uszkami
Aromatyczny barszcz na zakwasie z buraków, podawany z małymi, ręcznie robionymi uszkami nadziewanymi grzybami i cebulką.
🌟 Danie główne
Karp smażony w panierce z ziołami
Tradycyjny karp, smażony na złoto w chrupiącej panierce z dodatkiem lokalnych ziół, serwowany z plasterkiem cytryny i surówką z kiszonej kapusty.
🌟 Dodatkowo
Pierogi z kapustą i grzybami
Pierogi wigilijne, ręcznie lepione, nadziewane duszoną kapustą kiszoną i leśnymi grzybami, podawane z odrobiną roztopionego masła i prażoną cebulką.
Sałatka jarzynowa
Klasyczne polskie danie, składające się z drobno pokrojonych warzyw, takich jak marchewka, ziemniaki, groszek i ogórki kiszone, wymieszanych z majonezem.
Moskol z masłem czosnkowym
Tradycyjne góralskie placki z gotowanych ziemniaków, mąki
Sałatka śledziowa
Aromatyczne połączenie delikatnych filetów śledziowych z ziemniakami, cebulą, ogórkami i jabłkiem, skropione kremowym dressingiem
Ciasto Świąteczne
Specjalność Schroniska Krupówki
Deska serów regionalnych
Oscypek, Bundz, Korbacze, Bryndza.
Deska wędlin
Szynka, Swojska kiełbasa, Pasztet, Kabanos - wszystko od lokalnych dostawców.
Słodki Upominek
dla każdego od Schronisko Krupówki
__________________________
Dodatkowo podczas Wigilii w lokalu:
Kompot z suszonych owoców
Tradycyjny kompot wigilijny na bazie suszonych śliwek, jabłek, gruszek i rodzynek, gotowany z przyprawami korzennymi
Kawa, Herbata - bez limitu
Lampka czerwonego wina