Warsztaty pucenia oscypka to wyjątkowa okazja, podczas której poznasz tajniki jego wyrobu.
NR. 1 W ZAKOPANEM
Warsztaty pucenia oscypka
Zapraszamy na warsztaty pucenia oscypka w Zakopanem! Odkryj tajniki regionalnego rzemiosła w przytulnej atmosferze restauracji Schronisko Krupówki.
Zdobądź nowe umiejętności i ciesz się wyjątkowym smakiem własnoręcznie przygotowanych oscypków!
Poznaj
Opowieści o oscypku...
Podczas warsztatów pucenia oscypka poznasz niesamowite góralskie legendy. Dowiedz się skądś się wzięła nazwa najpopularniejszego sera w Zakopanem.
CIEKAWOSTKA
Czy wiesz, że...
Do przygotowania jednego oscypka potrzeba wydoić aż 20owiec!
Baca musi wstać bardzo wcześnie o 4 nad ranem, aby pierwszy raz wydoić owce, kolejny raz po godzinie 15.
A to nie koniec! Trzeba jeszcze starannie odcedzić mleko i podgrzać je do temperatury 36ºC.
Chcesz wiedzieć więcej?
Poznaj cały proces powstawania oscypka na naszych warsztatach pucenia oscypka.
A CZY TY
Próbowałeś prawdziwego oscypka?
Prawdziwy oscypek jest wyjątkowy i dostępny tylko w określonym czasie. Często mylony jest z popularnymi i powszechnie dostępnymi przez cały rok serkami góralskimi.