Żurek klasyczny – mniam

25 września, 2024

Żurek to zupa, która przywołuje wspomnienia z dzieciństwa, rodzinnych spotkań i świątecznych stołów. Każdy, kto raz spróbował prawdziwego, domowego żurku, wie, jak wyjątkowy jest jego smak. W Schronisku Krupówki staramy się otworzyć ten smak – z naturalnego zakwasu i  najlepszych wędlin, aby każdy czuł się u nas jak w domu

Po prostu pychota

Naszą wersję żurku przygotowujemy według starej receptury, bazując na domowym zakwasie z mąki żytniej. Ta z kolei fermentuje kilka dni, by zyskać ten charakterystyczny, kwaśny posmak. Tradycyjny żurek różni się w zależności od regionu Polski, ale to właśnie kwaśny zakwas nadaje mu niepowtarzalnego charakteru. W Schronisku Krupówki serwujemy żurek z dodatkiem białej kiełbasy oraz jajka na twardo. To klasyk, który zadowoli każdego miłośnika tej zupy.

Ciekawostką, którą chętnie dzielę się z naszymi gośćmi, jest to, że dawniej żurek uważano za zupę „postną”. Gospodynie przygotowywały go na wywarze warzywnym, a jedynym tłustym składnikiem była odrobina wędzonego boczku. Dziś żurek jest bogatszy w mięso, ale nadal pozostaje zupą, która doskonale wpisuje się w tradycję domowych obiadów.

Żurek klasyczny a polskie święta

Nie sposób mówić o żurku bez wspomnienia o jego roli w polskich świętach, szczególnie Wielkanocy. Wtedy żurek króluje na stołach w towarzystwie białej kiełbasy i jajek – składników symbolizujących nowe życie. W Schronisku Krupówki przykładamy dużą wagę do podtrzymywania tej tradycji i serwujemy nasz żurek w ten klasyczny sposób. 

Polecane dania w Schronisku Krupówki czytaj TUTAJ! Zapraszamy także na Facebook.

 

Posted in Bistro Schronisko KrupówkiTags:

Table Reservation