W naszej restauracji, Schronisko Krupówki, tradycja i smak idą w parze. Dziś chcemy podzielić się z Wami wyjątkowym daniem, które jest nie tylko jednym z moich ulubionych potraw naszego szefa Artura, ale również symbolem polskiej kuchni – kaczką z jabłkami i żurawiną.
Przez żołądek do Schroniska
Kaczka z jabłkami to klasyka polskiej kuchni, która od wieków gości na naszych stołach. Połączenie soczystego mięsa kaczki z kwaskowatymi jabłkami i słodką żurawiną tworzy harmonijny smak, który zachwyca podniebienia.
Kaczka jest mięsem, które od wieków uważane było za luksusowe. W Polsce była często podawana na uroczystościach i świętach. Co ciekawe, kaczka z jabłkami pojawiała się na królewskich stołach już w średniowieczu! To właśnie wtedy odkryto, że soczystość jabłek idealnie komponuje się z głębokim smakiem kaczki.
Żurawina, którą specjalnie dodajemy do naszego dania, jest nie tylko smaczna, ale również zdrowa. Ma działanie przeciwzapalne i wspomaga układ odpornościowy. W połączeniu z kaczką i jabłkami tworzy balans smaków, który trudno znaleźć gdzie indziej.
Kaczka z jabłkami i żurawiną potrzebuje czasu
W Schronisku Krupówki przygotowujemy kaczkę metodą slow-cooking, aby była idealnie miękka i soczysta. Dzięki temu mięso dosłownie rozpływa się w ustach, a smaki przeplatają się w sposób, który sprawia, że chce się wracać po więcej. Nie można zapomnieć o dodatku, który idealnie dopełnia naszą kaczkę – chrupiących talarkach z ziemniaków.
Nie można zapomnieć o dodatku, który idealnie dopełnia naszą kaczkę – chrupiących talarkach z ziemniaków. To prosty, ale niezwykle smaczny dodatek, który dodaje całości wyrazistości.
Cóż, po takim opisie pozostaje nam tylko zaprosić!
Każde danie w Schronisku Krupówki to inna historia – polecamy sprawdzić nasze MENU . Widzieliście już nasz Instagram – POLECAMY