Schabowy kultowy, ale że jak … ?
Czy wiesz, że kotlet schabowy przywędrował na polskie ziemie już w XIX wieku, jako odmiana panierowanego sznycla wiedeńskiego? Był to cienko rozbity kawałek mięsa, obtoczony w bułce, usmażony na głębokim tłuszczu i podanym z plasterkiem cytryny.
Schabowy Kultowy – tradycja, smak i perfekcja
Od momentu, gdy planowaliśmy otwarcie Schroniska Krupówki w Zakopanem, wiedzieliśmy, że w naszym menu muszą być dania, które będą nie tylko smaczne, ale stanie się prawdziwą ikoną naszej kuchni. Tak powstał Schabowy Kultowy – prawdziwa esencja polskiej kuchni, przygotowana z najwyższą starannością, pasją i … rozmachem!
Co sprawia, że nasz schabowy jest najlepszy w Zakopanem?
Kiedy zastanawialiśmy się, co może sprawiać, żeby schabowy stał się kultowy, odpowiedź była prosta – jakość, tradycja i doskonałe wykonanie. Postanowiliśmy, że w Schronisku Krupówki używamy wyłącznie świeżego mięsa najwyższej jakości. Dlatego by skrócić czas jego dostawy i mieć pewność, że klasa wieprzowiny będzie wysoka postawiliśmy na lokalnego dostawce Juhasa z Czarnej Góry.
Takie mięso nasz szef kuchni każdego dnia traktuje z wyjątkową starannością – odpowiednio rozbijając oraz smacznie przyprawiając. A “kropką nad i” jest jego smażenie, oczywiście tradycyjne na smalcu. I tak udało nam się stworzyć soczyste wnętrze kotleta z chrupiącą skórką.
W efekcie już po kilku tygodniach nasz GIGANTYCZNY schabowy stał się znakiem rozpoznawczym Schroniska Krupówki.
Co Mówią o Naszym Schabowym?
Mówią i to często, że to największy schabowy w mieście, najsmaczniejszy i za …. jedyne 28 zł! (w zestawie z ziemniakami).
Schabowy Kultowy w Schronisku Krupówki to coś, czego nie możesz przegapić, będąc w Zakopanem. Czy jest on najlepszy w stolicy Podhala – czekamy na Wasze opinie!
Skoro zaczęliśmy ciekawostką to i tak skończymy … Czy wiesz, że schabowy pomimo zmieniających się kulinarnych trendów nie ma sobie równych. Dlaczego? To cenne źródło składników odżywczych, które każdy zdrowy człowiek koniecznie powinien włączyć do swojego jadłospisu. Jest to także solidna porcja wysokojakościowego białka, a także pokaźna dawka aminokwasów.
Co na obiad warto zjeść w Zakopanem – zobacz co PROPONUJEMY! Odwiedź nasz INSTAGRAM – KLIKNIJ.