Schronisko Krupówki to więcej niż tylko bistro – to część tradycji i historii Zakopanego. Otóż …
Po pierwsze: Franciszek Kotoński i Maria Horwath
Dokładnie w 1930 roku Franciszek Kotoński zaprojektował i wybudował kamienicę przy ul. Krupówki 34a. To właśnie tutaj, w sercu Zakopanego, zaczęła się też nasza historia, ale od początku. Dziś niewiele osób o tym pamięta, ale w 1973 roku na pierwszym piętrze kamienicy Pani Maria Horwath rozpoczęła działalność małego i wyjątkowego bistro. Miejsce to szybko zyskało renomę, głównie dzięki domowej kuchni prowadzącej lokal. Większość dań Pani Maria przygotowywała na dużym piecu opalanym drewnem czy jesteś w stanie to sobie wyobrazić? Odwiedzający restauracje byli zachwyceni daniami, które jak opowiadali przypominały im smaki z dzieciństwa.
Bar Mleczny “Pychotka”
O miejscu z duszą prowadzonym przez Panią Marię można by było jeszcze bardzo długo pisać, ale przenieśmy się do roku 1995. To właśnie w nim w miejscu docenianym przez smakoszy po latach przerwy powstaje nowy Bar Mleczny “Pychotka”. Lokal ten przez wiele lat karmił zakopiańczyków i turystów najlepszą kuchnią domową w Zakopanem. Zdecydowanie można tu było poczuć się jak w domu i zjeść pyszny obiad po długich górskich wędrówkach lub pełnym obowiązku dniu pracy. Kto jeszcze pamięta to miejsce zapewne nam przytaknie. Tak było do … 2017 roku.
Schronisko Krupówki – Powrót do Korzeni
Po siedmiu latach nieobecności, w 2024 roku wróciliśmy na Krupówki 34 A z zupełnie nowym konceptem gastronomicznym. Postanowiliśmy, że Bistro Schronisko Krupówki będzie nawiązywać do tradycji tego miejsca i historii, która zaczęła się ponad 50 lat temu. Dlaczego? Wierzymy, że posiłek odpowiednio przygotowany a także podany może być podróżą do przeszłości, pełnej wspomnień i nietuzinkowych smaków. Czy ulubione dania nie kojarzy się Wam z wyjątkowymi chwilami?
Chcesz wiedzieć więcej o Naszym Zespole który tworzy Schronisko Krupówki – PRZECZYTAJ! Jeśli chcesz być z nami na bieżąco – ZOBACZ.