Gdzie zjeść smacznie w Zakopanem

31 lipca, 2024

Zakopane to miasto, które przyciąga turystów nie tylko pięknymi widokami, ale także wyśmienitym jedzeniem. Kuchnia podhalańska, choć prosta, broni się pełnią smaku i aromatu. Chcesz poznać prawdziwy smak gór – musisz spróbować dań regionalnych – zarówno tych tradycyjnych przygotowywanych według starych receptur, jak i nowoczesnych interpretacji, pełnych finezji i pomysłowości szefów kuchni.

Schronisko Krupówki – Dobre i Niedrogie Jedzenie

W mediach często słyszymy o “paragonach grozy” w Zakopanem, co może budzić obawy o koszty jedzenia. Stąd pytanie czy na Podhalu można zjeść dobrze i niedrogo? Oczywiście, że można! Przekonał się o tym Tomasz Strzelczyk znany z ODDASZFARTUCHA, który odwiedził nasze Schronisko Krupówki. Szukając w Zakopanem miejsca schowanego przed zgiełkiem i hałasem trafił do nas na obiad i zachwycił się gigantycznym schabowym oraz podhalańską kwaśnicą.

Tradycja i Jakość – Sekret Smaku Schroniska Krupówki

Co ma w sobie regionalna kuchnia, że tak smakuje? Szef kuchni Schroniska Krupówki podkreśla, że sekretem dobrego góralskiego jedzenia jest szacunek do tradycji i lokalnych produktów. Dania przygotowane zgodnie z podhalańską kulturą i historią są najlepszą wizytówką górali. W kuchni regionalnej nie ma sztucznych dodatków, dzięki temu jedzenie jest zdrowe, smaczne i autentyczne.

Najlepsze Regionalne Dania

Chcesz poznać prawdziwy smak gór? Musisz koniecznie spróbować kilku regionalnych dań dostępnych także w Schronisku Krupówki. Co koniecznie warto spróbować odwiedzając Zakopane?

Oscypek z Żurawiną.

Ten wędzony ser z mleka owczego to prawdziwy hit wśród turystów. Podawany z żurawiną, zachwyca niepowtarzalnym smakiem i aromatem.

Kwaśnica

Gęsta zupa z kiszonej kapusty doskonale rozgrzewa i dodaje siły. Sekretem smacznej kwaśnicy, jak podkreśla nasz szef kuchni, jest dobra jakość składników, zwłaszcza kiszonej kapusty i wędzonego żeberka. Majeranek, kminek, czosnek, liść laurowy i ziele angielskie nadają tej zupie charakteru i głębi smaku.

Moskole z Masłem Czosnkowym

To cienkie placki z ziemniaczanego ciasta, smażone na patelni i podawane z masłem czosnkowym. To prosty, ale niezwykle smaczny dodatek, który z pewnością przypadnie Ci do gustu.

Placek Toprowca – Popisowe Danie Schroniska Krupówki

Placek Toprowca to ziemniaczany placek z kruchym mięsem i oscypkiem. To sycące i pyszne danie, które zachwyci każdego smakosza.

Posted in Bistro Schronisko KrupówkiTags:

Table Reservation